De juiste prikkels op de juiste plek

Pragmatisch moet je zijn bij het maken van afspraken en het opstellen van contracten. Het gaat er uiteindelijk om of je de juiste prikkels in het contract hebt ingebouwd om te bereiken wat je voor ogen stond. Inhoudelijk moet je dus goed weten wat het effect is van een prikkel.

Als je bijvoorbeeld wilt bereiken dat een mankement niet eindeloos onopgelost blijft, bouw je herhalingsboetes in. Of kortingen, net wat je wilt.

Sommige opdrachtgevers vonden de term boete vervelend klinken en hanteren de term korting. Een boete is een bedrag dat de marktpartij moet betalen als er niet goed gepresteerd wordt. Een korting wordt toegepast op de vergoeding als er niet goed gepresteerd wordt. Het resultaat is hetzelfde.

Je moet de boetes/kortingen ook handhaven willen en kunnen. Dus bij het maken van afspraken en het vastleggen in contracten moet je al nadenken over de exploitatie/beheerfase. De contractjurist moet zich dus laten informeren door een team van deskundigen die hun ervaring inbrengen uit alle fasen van het proces. Ook is het zinvol om de prikkels eerst te toetsen bij marktpartijen voor je ze vastlegt.

Marktpartijen zijn niet altijd wars van prikkels. Soms vragen ze er zelfs om. ‘Zet nou gewoon een korting op het tijdig en goed opleveren, dan hebben wij tenminste een stok achter de deur.’ Dit lijkt de omgekeerde wereld, maar je moet je verplaatsen in de situatie van de ander. Opdrachtgevers denken met kortingen of boetes te bereiken dat marktpartijen harder gaan lopen. Maar je moet je realiseren dat de verschillende partijen binnen het consortium niet allemaal dezelfde belangen hebben. We hopen natuurlijk dat dat op termijn wel zo zal zijn, maar voorlopig is dat nog niet zo. Verdiep je je in de structuur die erachter zit en praat je met elkaar, dan kun je erachter komen welke prikkel echt helpt en welke bijvoorbeeld alleen de onderste laag triggert. Dat is bijvoorbeeld het geval als een partij een separaat contract heeft als onderaannemer. Die onderaannemer kijkt dan welke klus het meeste oplevert en als dat niet de jouwe is en hij daar alleen maar gekort wordt, gaat hij eerder langzamer dan harder lopen.

Let dus op de juiste prikkel op de juiste plek!

Tags: , , , ,

2 Reacties to “De juiste prikkels op de juiste plek”

  1. veronica Says:

    Eens met de juist prikkel op de juiste plek, máár in de zorg is dat niet voldoende. Daar is expliciete aandacht nodig voor goed bestuur, om te zorgen dat iedereen zich echt aan zijn verantwoordelijkheden houdt. Dat is nog een zeldzaamheid. En daarom is onze zorg zo enorm ondoelmatig.

  2. Johng599 Says:

    Really wonderful information can be found on web blog. adkfdgeecdek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: