Voor- en nadelen van Publiek Private Samenwerking

Voordelen van PPS zijn bijvoorbeeld de levering van een hoogwaardig gebouw en services tegen 10-15% minder kosten dan bij traditionele uitvoering. Dit komt onder andere doordat er lifecycle berekeningen worden gemaakt waardoor optimalisatie mogelijk is. Verder schept het functioneel opstellen van de vraag ruimte voor goedkopere en creatieve oplossingen. Het dwingt de opdrachtgever in een vroeg stadium na te denken over de exploitatie. En de risico’s voor marktpartij en opdrachtgever worden slim belegd, namelijk bij de partij die dat het beste kan beheersen. Denk aan ontwerp, financiering en facilitaire zaken.

Door het totaal geïntegreerd uit te besteden worden er door marktpartijen minder bouwfouten gemaakt.

Een ander voordeel is dat marktpartijen binnen planning en budget opleveren. Dit komt in mijn optiek vooral doordat de bank strenger is voor de marktpartij dan de overheid. Een goed projectmanager kan ook binnen tijd en budget opleveren, mits die de vrijheid heeft om resultaatgericht te handelen.

Bij PPS draaien banken de geldkraan dicht als er niet goed wordt gepresteerd.

‘DBFM(O) combineert de krachten van bedrijfsleven en van de overheid. De overheid kan zich concentreren op haar kerntaken. Dit leidt ertoe dat efficiënter met het geld van de belastingbetaler wordt omgegaan en de dienstverlening aan de burger verbetert.’ (Jager de, 2011)

Eén van de nadelen is dat er slechts een zeer beperkt aantal partijen bereid is in te schrijven op een PPS-project (beperkte concurrentie). Dit komt door de hoge transactiekosten, complexe samenwerkingsvorm en financiering. Het is desalniettemin goedkoper. Er valt dus voordeel te behalen.

Verder is het, zeker in dit stadium, nodig om expertise in te huren. De lange duur van het contract heeft ook nadelen, onder meer voor de financiering. En zo is ook het risico dat de samenwerking op enig moment strandt groter dan bij kortere contracten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: