Meerwaarde is leuk, maar wat wordt mijn jaarlast?

Doel van PPS is meerwaarde.

Voorafgaand aan de keuze voor de manier van aanbesteden wordt de Publiek Private Comparator (PPC) uitgevoerd. Dit is een tool om te bepalen of PPS meerwaarde levert ten opzichte van de meest waarschijnlijke traditionele aanbesteding. Het is een raming van kosten, opbrengsten en risico’s.

Van belang voor de analyse zijn de uitgangspunten en behoeften van de gebruiker, zoals welke facilitaire dienstverlening uitbesteed gaat worden. De feitelijke toedeling van kosten is afhankelijk van de gekozen contractvorm. Bij innovatieve contracten kan er een verschuiving plaatsvinden van de kosten naar de markt. Het (toekomstige) financieel beleid speelt dan ook een belangrijke rol bij de input en output van de PPC en de keuze van de contractvorm.

Om te bepalen of er financiële meerwaarde kan worden bereikt, wordt dit na aanbesteding getoetst met een Public Sector Comparator (PSC). Daartoe worden in een overzicht systematisch kosten, opbrengsten en risico’s bijgehouden, uitgaande van de netto contante waarde van de meest waarschijnlijke traditionele variant. Uiteindelijk resulteert dit in een netto contante waarde en eindrapportage. Dit geeft een goed inzicht in de totale kosten over de levenscyclus van het project.

De gebruiker zal uiteindelijk willen weten wat hij of zij per jaar per saldo moet betalen, de jaarlast. Met de contante waarde van de PSC kan de te verwachten gemiddelde hoogte van de beschikbaarheidsvergoeding worden berekend. Gemiddeld, omdat de indexatie van de beschikbaarheidsvergoeding afhangt van het specifieke kostenprofiel van een inschrijving en de daarbij horende prijsindices.

Voor aanbesteding moet in elk geval over de jaarlast plús ruimte voor al dan niet beïnvloedbare wijzigingen, de besluitvorming rond zijn en de financiële dekking zijn geregeld.

De conclusie is een vergelijking waaruit blijkt of PPS financiële meerwaarde oplevert ten opzichte van een traditionele aanbesteding.

Deze vergelijking is ook mogelijk voor kleinere projecten.

Op deze manier wordt vooraf duidelijk wat voor jaarlast u mag verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: