Wat doet u als uw ambities niet haalbaar blijken?

Bent u ook weer terug? Ziet het er allemaal minder mooi uit dan voor de vakantie?

‘Pps-miljarden blijven onbenut’ is de kop van een interview met bestuursvoorzitter Carel van Eijkelenburg van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) als reactie op een PPS-brief van minister De Jager van Financiën. (Koenen, Cobouw, 2011) ‘…nieuwe toepassingsmogelijkheden liggen juist bij spoorinfrastructuur, energieprojecten en renovaties’, ‘…er ligt een enorme potentie bij universiteiten, scholen, corporaties, ziekenhuizen, zorgprojecten, stadhuizen en brandweerkazernes’. De topbankier ziet mogelijkheden bij led-verlichting of koppeling van renovatie aan energierekeningen. Hij wil liever een groot aantal kleine projecten financieren dan incidenteel megaprojecten. ‘Die opdrachtenstroom kan bij elkaar
groter en gelijkmatiger zijn dan de projecten van het Rijk.’

De Bank Nederlandse Gemeenten heeft 70 procent marktaandeel in de financiering van DBFM-contracten en steekt graag nog meer geld in dergelijke projecten. De bank vindt de contractvorm aantrekkelijk, want de voorspelbaarheid is hoog en de risico’s zijn laag.

In Nederland staan alleen al zo’n 80.000 kantoorgebouwen. De overheid gebruikt hiervan 20%: de rijksoverheid 11%, lagere overheden 9%. Er liggen enorme kansen voor energiebesparing met PPS. Daarin willen beleggers graag investeren: een duurzaam kantoor betekent voor hen een betere verhuurbaarheid en een hogere restwaarde.
Ook bij nieuwbouw, renovatie en beheer valt grote winst te behalen. (PIANOo-lunch: Duurzaam Inkopen van huisvesting, 2011)

De ESCo en DBFM-variant is een middel om op een budgetneutrale manier energie te besparen. Dit heeft in mijn ogen veel potentie voor bestaande gebouwen in Nederland.

‘Tijdgeest nooit rijper geweest voor PPS dan nu’ zegt Ed Nijpels in een interview over hoe bij PPS alles met alles samenhangt. ‘… de angst voor mislukking van grote projecten is in dit land een soort besmettelijke ziekte, die tot te grote voorzichtigheid leidt. Het aardige is juist dat uit de PPS-ervaringen tot nog toe blijkt dat de projecten binnen budget en op tijd worden opgeleverd. PPS verkleint dus juist het risico voor politici, bestuurders en  ambtenaren.’ (Laverman, buildingbusiness, 2011)

PPS biedt kansen voor ambities die nu onhaalbaar lijken.

Kijk verder, kijk naar PPS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: