Zonder investering geld besparen? Het kan met ESCo’s.

ESCo staat voor Energie Service Company en bestaat uit een consortium van marktpartijen. Een ESCo ontwerpt,  installeert, financiert, onderhoudt (DBFM) en ontvangt naar rato een percentage van de besparingen. Een duidelijke trend naar steeds verdere integratie van disciplines.

Er worden door de ESCo garanties afgegeven op de te realiseren besparingen. Haalt de ESCo dit niet, dan ontvangt zij een navenante vergoeding. Een uitstekende prikkel om marktpartijen te dwingen met realistische besparingsmogelijkheden te komen.

De gemeente Rotterdam gebruikt ESCo’s voor verduurzaming van bestaand vastgoed. De gemeentelijke vastgoedportefeuille wordt per gebouwgroep duurzamer gemaakt door het treffen van energiebesparende maatregelen.

Het eerste aanbestedingstraject op dit gebied is een energie prestatie contract uit 2010 voor 9 zwembaden. Hierbij is geen volledig programma van eisen aanbesteed, maar zijn functionele eisen in ruimere zin geformuleerd, die nader zijn gecommuniceerd via een concurrentiegerichte dialoog.

De ESCo’s krijgen streefwaarden mee en bepalen zelf hoeveel ieder met zijn eigen methode kan besparen. Het gaat de gemeente er niet om hoe, maar hoeveel er wordt bespaard, zodat zij haar doelstellingen kan halen. Die doelstellingen zijn minder energieverbruik – budgetneutraal voor de gemeente – en tenminste een gelijkblijvend maar liefst hoger comfortniveau van de zwembaden, plus het vastgoed moet er kwalitatief op vooruit gaan.

Wat wil je als opdrachtgever nog meer? Nou dat het contract flexibel moet zijn. En ook dat is mogelijk gebleken.

Na de zwembaden zijn de theaters en de scholen aan de beurt.

Je kunt de energiescope natuurlijk ook uitbreiden, bijvoorbeeld met luchtkwaliteit.

 

Wie volgt?

Eén reactie to “Zonder investering geld besparen? Het kan met ESCo’s.”

  1. Ton van Ewijk Says:

    Hooghalen Duurzaam is geïnteresseerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: