Publiek Private Samenwerking biedt kansen voor gemeenten en onderwijsinstellingen!

Meer dan ooit wordt in deze tijd door lokale overheden gekeken naar alternatieve methoden van realisatie en exploitatie, zoals PPS, om alsnog ambities te realiseren.

PPS biedt de mogelijkheid om meerwaarde te realiseren: een kwalitatief beter eindproduct voor hetzelfde geld, of dezelfde kwaliteit voor minder geld.

Er zijn voordelen voor gemeenten mogelijk:

 • Huisvestingskosten zijn voorspelbaar en beheersbaar
 • Rendabele exploitatie – en daarmee canons/beheervergoedingen voor de gemeente – mogelijk maken door samenwerking, contractvorming en advisering, doordat PPS het risicoprofiel voor gemeenten verkleint en de spreidingsmogelijkheden voor investeringen vergroot.

PPS heeft ook scholen veel te bieden.

Denkt u maar aan voorspelbare en beheersbare huisvestingskosten en een goedkopere exploitatie.

Verbetering van de doelmatigheid, efficiency en effectiviteit van de ontwikkeling, beheer en exploitatie van maatschappelijk vastgoed.

De verantwoordelijkheid voor de luchtkwaliteit ligt bij de partij die dat het beste kan beheersen.

Rendabele exploitatie blijkt mogelijk door samenwerking, contractvorming, advisering en management.

Dit komt onder meer doordat PPS het risicoprofiel voor opdrachtgevers verkleint en de spreidingsmogelijkheden voor investeringen
vergroot. Je moet het wel integraal aanpakken, anders kun je wachten op onderhoudsproblemen en een stijging van de energierekening.

PPS is in gemeenteland al toegepast, o.a. bij het Montaigne Lyceum in Den Haag (DBFMO, 16% financiële meerwaarde), PPS Campus Internationale School Eindhoven (DBFMO, oplevering aug. 2012) en scholen in Joure en Capelle (DBFM).

Met een beetje slim bundelen kunt u ook voldoende kracht en schaalgrootte creëren. Zoals een huisvestingscoöperatie van schoolbesturen in Breda, waarbij de gemeente niet direct opdrachtgever is en meerdere projecten kunnen worden gecombineerd.

Vanaf 175 leerlingen kun je middels PPS een kostendekkende school realiseren.

Marktpartijen kunnen ook effectievere samenwerkingen aangaan, waardoor het mkb mee kan doen.

Een plan dat nog verder gaat loopt in de drie noordelijke krimpprovincies. Binnen tien jaar ontwikkelen 260 kleine, sterk door krimp getroffen scholen zich door tot een geringer aantal moderne brede scholen, met passend onderwijs en huisvestingsconcepten. Financiers staan in de rij.

Hoezo is PPS niks voor maatschappelijk vastgoed?

4 Reacties to “Publiek Private Samenwerking biedt kansen voor gemeenten en onderwijsinstellingen!”

 1. Eric Hogenbirk Says:

  Carina,

  Zo kom je elkaar via andere kanalen tegen. Leuk artikel. Goed dat er voorbeelden gegeven van projecten waar het op deze manier goed heeft gewerkt.

  Groet,

  Eric

 2. PaulPetersBTWadvies Says:

  Een belangrijk aspect bij de PPS is de fiscaliteit, met name btw en overdrachtsbelasting, en ook hierop kan worden bespaard. Ik heb veel ervaring hierin.
  MVG
  Paul Peters

 3. Auke Witteveen Says:

  De financiering van een dergelijke PPS constructie verdient ook de nodige aandacht. Wij hebben met Trust Consultancy BV rechtstreeks toegang tot de onderlinge kapitaalmarkt en kunnen zonder tussenkomst van banken enorme besparingen realiseren

 4. Frank Kouwenhoven Says:

  BTW en overdrachtsbelasting is inderdaad een belangrijk onderwerp in dit kader. Wel zal vaak ook de positie voor de vennootschapsbelasting bepaald moeten worden. Een integrale aanpak is noodzakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: