Publiek Private Samenwerking ook interessant voor de zorg

Zorgbestuurders zien PPS toch nog als iets “voor de overheid”, lees ambtenaren. Terwijl het juist ook voor zorginstellingen toegevoegde waarde kan bieden. Meer dan ooit wordt in deze tijd gekeken naar alternatieve methoden van realisatie en exploitatie zoals PPS om alsnog ambities te realiseren. PPS biedt de mogelijkheid om meerwaarde te realiseren: een kwalitatief beter eindproduct voor hetzelfde geld, of dezelfde kwaliteit voor minder geld. Juist nu is PPS een kans om efficiënter en effectiever nieuwbouw te realiseren of te renoveren.

Dat bij PPS reeds bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de exploitatie, is ook voor zorginstellingen een belangrijk voordeel. Onder andere het nieuwe Gemini ziekenhuis in Den Helder heeft daadwerkelijk baat gehad bij geïntegreerd contracteren: er wordt 20% minder vierkante meter gebouwd dan traditioneel en er wordt slimmer gebouwd, wat leidt tot een betere logistiek. De huisvesting volgt de medische en maatschappelijke ontwikkelingen. Ruimtegebrek of gedateerde voorzieningen behoren door deze manier van contracteren tot het verleden.

Het zwalkende kabinetsbeleid rondom de financiering van zorgvastgoed helpt natuurlijk niet, maar is geen reden om stil te staan. Stilstand is tenslotte achteruitgang. Het beleid om zorginstellingen zelf verantwoordelijk te maken voor de financiering van hun vastgoed kan niet anders dan dat dat financiële voordelen oplevert. Zorginstellingen die zelf mogen besluiten om te bouwen, maar de financieringskosten moeten terugverdienen met hun omzet, wat gaan die doen? Juist, nadenken hoe het efficiënter kan. Dat kan met PPS. Ze krijgen nu een zak met geld en daar kunnen ze aan overhouden of aan tekort komen. Alleen al de ziekenhuizen besparen er nu al jaarlijks zo’n euro 300 à 400 mln mee op een totaal ziekenhuisbudget van ruim euro 20 mrd (FD, J. Piersma, 16-09-2010).

Eén reactie to “Publiek Private Samenwerking ook interessant voor de zorg”

  1. klaas Says:

    😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: